Iwan Morelius recenserar Brytpunkt Uppsala i Läst & Hört i Hängmattan

BÄSTE ULF & PETER
HÄNGMATTANS RED BER SÅ MYCKET OM URSÄKT – ATT MIN REC. AV NÅGON OUTGRUNDLIG
ANLEDNING HELT ENKELT FÖRLORADES PÅ ”VÄGEN” FRÅN RED. TILL VÅR WEBSIDA!
HOPPAS NI KAN TA DENNA MIN URSÄKT!
Det finns i Sverige två författarpar som jag verkligen sätter högt på min Favoritlista när det gäller deckare/thrillers och det är ovanstående par plus Roslund/Hellström. Bägge paren kan så mycket om det de skriver och deras intriger är mycketgenomtänkta. Här kommer Broberg/Lundströms senaste från senare delen av 2009.

BRYTPUNKT UPPSALA
Av Ulf Broberg & Peter Lundström
Cosy Crime 2009

Med denna den femte boken i polisthrillerserien når författarparet sin hittills högsta punkt i författandet. Den utspelas som vanligt till större delen i Uppsala, men poliserna S-O Melander, Paula Sjöö, Janne Rogersson m fl förflyttar sig även till både nära och avlägsna platser, som till exempel när en av dem flyger till Naiorobi i Afrika för att lösa fallet med två försvunna svenska kvinnliga biståndsarbetare.

I övrigt handlar den här, i många fall skrämmande och aktuella, boken om hur man förbereder och är nära att genomföra en svensk statskupp, organiserad av nazistiska element. Dessa understöds av en grupp högt uppsatta potentater i vårt samhälle, där toppar inom polis, militära organisationer, SÄPO samt näringslivet ingår. För att inte tala om invandrarfientliga MCgäng. Allt är mycket väl planerat och ska äga rum i samband med det stora NATO-möte i Uppsala, som ska avhållas i september och där bland andra storheter USA:s nye president, samt Englands premiärminister är inbjudna.

Såsom varande militär själv med dryga 30 år bakom mig är den här läsningen som sagt mycket kuslig och skulle mycket väl kunna hända i dagens Sverige, där invandrarfientligheten, hatet mot muslimer mm plus alla indragningar av våra fina regementen i alla Sveriges regioner skulle underlätta för ett parti eller en sammanslutning av den dignitet som författarparet här skildrar.

En stor eloge för all research man gjort plus all den kunnighet man visar. En bladvändare av rang och en bok man inte lägger ifrån sig innan sista sidan är vänd – och då sitter handlingen i boken kvar länge i minnet.

Iwan, maj 2010