- den onde fångas av sina egna brott och fastnar i sina synders snara (Ordspråksboken 5:22)

Vår tredje bok: Rättarens Tid

Rättarens Tid är den tredje delen i en berättelse där Iskallt Våld och Ondskans Väg inleder. De tre romanerna är i sig fristående, men berättar sammantaget en intensiv och actionfylld, i många stycken autentisk, historia om hur det grova kriminella våldet sprider sig i vårt land, hur det utmanar och angriper vår demokrati och hur svårt det är att skydda demokratin med demokratiska medel. Berättelsen om Uppsalapolisen och Rikskrim är planerad att fortsätta i en dekalogi, där den första boken av tio har arbetsnamnet Pulver Persson. Läs mera här.

I Rättarens Tid blir sambanden tydliga för den svenska polisen. En hyrd mördare möter sin like och det startar en lavinartad händelseutveckling när ett kapat plan landar på Arlanda med en minst sagt udda kapare ombord.

Stockholms Tunnelbana och ett stort köpcentrum i Uppsala attackeras i en operation där starka kriminella krafter försätter svensk polis och regering i en utpressningssituation och i Göteborg utbryter rena gatustriderna under ett värdetransportrån.

En död mördare och en skottskadad polis ger spår som leder polisen till Serbien-Montenegro och en farlig kombination av högt uppsatta tjänstemän i inrikesministeriets polisorganisation i Belgrad och ett holdingbolag utan kända ägare som verkar finnas över hela världen.

Den svenska polisens nyutnämnda sambandskvinna på ambassaden i Belgrad, Paula Sjöö, får förstärkning i form av Ulf Bergman från Säpo och en ny bekantskap, kriminalinspektör Hasse Kvarnervik från rikskrim, allmänt kallad Kvarnis. Tillsammans lyckas de röra om rejält i det kriminella nätverket och Paula kommer undan med blotta förskräckelsen i det mycket omskakande slutet.

I arbetet med bokens omslag (framsidan på bilden t h) har vi bland annat besökt polisens nationella instatsstyrka i Sörentorp och Avenyn i Göteborg för att ta de grundbilder Tony Hultqvist behövde för att skapa den suggestiva omslagsbilden. Bilderna tagna av Ulf Broberg.Se fler bilder i våra dagboksanteckningar från besöket hos insatsstyrkan och fotograferingen i Göteborg.