Radio Jönköping intervjuar Ulf om Mannen från Tenhult i radioprogrammet Lasso 9 maj - hitta länken här - Artikel i jnytt (Jönköping) 8/3 här - Jönköpings-Posten skriver om boksläppet på Kraftvärmeverket Torsvik 30/9 - ett inslag i SR Jönköping 2/10 här och ett i SR Sörmland 5/10 här - Artikel i Folket (Eskilstuna) 5/10 här - blänkare från TT här

Vår fjärde polisthriller: Mannen från Tenhult

På Bokmässan i september 2007 släpptes vår fjärde polisthriller om poliserna i Uppsala och deras kollegor på Rikskrim och Säpo. Paula Sjöö, Arne Lindroos och Ulf Bergman är tillbaka liksom S-O Melander, Janne Rogersson och Magnus Niander. Och många andra som känns igen från Iskallt våld, Ondskans väg och Rättarens tid.

En femtiotreårig fånge på Kumla försöker sälja information till Rikskrims S-O Melander och det sätter igång en våldsam händelsekedja. Händelser i Uppsala vävs samman med andra i Västerås, Eskilstuna och Jönköping. Ett rutinärende med en saknad åttaåring utvecklar sig till något helt annat och slutar i en våldsam nattlig uppgörelse i centrala Uppsala.

Paula Sjöö är nu placerad på Rikskrim och leder ett omfattande spaningsarbete, där man bland annat övervakar en före detta polis som bytt sida och driver en porrklubb tillsammans med en känd torped.

Så småningsom leder spåren till Jönköping, där poliserna från Rikskrim visar sig stå ensamma i arbetet att hitta den som ligger bakom hot och våldsamheter. En lokal politiker, en man från Tenhult, tilldrar sig polisens intresse.

Samtidigt arbetar Ulf Bergman med en grupp poliser i ett hemligt regeringsuppdrag. Ligger det något i rykten om en högerextremistisk paraplyorganisation som kan lyckas ena hela den svenska extremhögern? Arbetet tar honom till Västerås och luttrade utredare där som kan berätta om nazistiska celler.

Innan berättelsen kommer till sitt slut har såväl Göteborg som Malmö fått påkänning av grovt kriminellt våld av sällan skådad magnitud och boken får en oväntad upplösning i Jönköping Energis kraftvärmeverk Torsvik.

  • Boken har haft arbetsnamnet Ont Uppsåt
  • I arbetet med bokens omslag har Tony Hultqvist skapat en suggestiv omslagsbild som absolut är väl förankrad i handlingen. Bilden på den stora gripklon på Jönköping Energis stora kraftvärmeverk Torsvik är tagen av Ulf Broberg.